Overslaan en naar de algemene inhoud gaan
KOC Groningen

KOC Groningen

Stichting Katholieke Onderwijs Centrale Groningen

St. Willibrordus jongensschool en ULO

R.K. Armen- en Weeshuis

De huidige Michaëlschool aan de Butjesstraat heeft een rijke katholieke geschiedenis. Dat begint al bij de lokatie. De school staat in oud katholiek buurtje in de stad tussen de Oude Ebbingestraat en de Oude Boteringestraat. Sinds 1794 zit hier, aan de Pausgang, het R.K. Armen- en Weeshuis. En een halve eeuw later (1847) arriveren de zusters van Liefde uit Tilburg. Zij beginnen hier in het “R.K. Liefdegesticht” met het bieden van onderdak en verzorging van gebrekkigen, ouden van dagen en weesmeisjes. Later komt er een school voor weesjongens aan de Butjesstraat bij. De school blijft bestaan als het jongensweeshuis, waar het bij hoort, in 1896 wordt opgeheven.

Sint Willibrordusvereniging

Halverwege de jaren negentientwintig gaat de katholieke enclave in dit gebiedje op de schop. Direct na de totstandkoming van de Lager Onderwijswet in 1920 verkoopt het R.K. armbestuur het schoolgebouw aan de Sint Willibrordusvereniging. Die laat het oude schoolgebouw slopen en zet er nieuw schoolgebouw neer, naar een ontwerp van de katholieke architect Van Elmpt, dan de `huisarchitect’ van katholiek Groningen. Twee jaar na de opening van de jongensschool in 1926 komt de nieuwbouw van het Liefdegesticht gereed, het latere Mariapension. In de vierhoek Butjesstraat, Pausgang, Hardewikerstraat en Kleine Butjesstraat staat nu en modern katholiek complex, waarvan de katholieke jongensschool Sint Willibrordus een belangrijk onderdeel is.

Oorlogsjaren

In de tweede wereldoorlog gaan de lessen in de lagere school voor jongens aan de Butjesstraat de eerste jaren gewoon door. Daar komt een eind aan als het gebouw door de Duitsers wordt gevorderd om dienst te doen als ziekenhuis.? In de laatste dagen van de oorlog biedt de school in de Butjesstraat onderdak aan kraamvrouwen en de hen verzorgende religieuzen uit het R.K. Ziekenhuis. Tijdens de felle gevechten tussen Duitsers en Canadezen raakt het nabije Rode Weeshuiscomplex in brand. Vanuit de school vlucht een stoet van 21 kraamvrouwen, 22 baby’s in twee enorme wasmanden en begeleidend personeel naar het Academisch Ziekenhuis. Het is een bange tocht met behouden aankomst. Na de Duitse bezetting wordt het normale leven hervat. De Sint Willibrordusschool aan de Butjesstraat is weer gewoon een lagere school voor jongens.

Onze Lieve Vrouwe van Amersfoort

In 1954 trekt de lagere jongensschool uit de Butjesstraat in bij de meisjes in de oude school `achter de A-Kerk. In de omgekeerde richting verhuist de meisjes-ulo naar de Butjesstraat, zodat daar een gemengde ulo ontstaat. Als de ulo aan de Butjesstraat in 1963 naar een nieuwgebouwd onderkomen vertrekt, komt de school weer vrij. Het gebouw biedt na een flinke verbouwing weer onderdak aan een lagere school. De school krijgt de bijna-vergeten naam van de lagere meisjesschool aan de Schoolholm: Sint Michaëlschool.

Van: 

1926

Tot: 

1963
Butjesstraat 8
9712 EW  Groningen
Nederland

U bent hier

  1. Geschiedenis
  2. » St. Willibrordus jongensschool en ULO
  3. »
Home
 
  • Welkom
  • Info voor ouders
  • KOC-scholen
  • KOC-bestuur
  • Over KOC
  • Geschiedenis
  • Publicaties
  • Vacatures

Niet ingelogd

  • Inloggen
  • Aanmelden
  • Contact

Ingelogd als Niet ingelogd

  • Contact